top of page
  • Peter Dillen

Socialisatietraining

‘Your dog will never perform if you can’t get rid of your fear’ (Dick Russell)

Dick Russell ‘Dog Man’ (1938-2011), de legendarische professionele hondentrainer uit Baton Rouge LA, trainde ongeveer 30.000 honden gedurende meer dan 50 jaar. 

Hij was één van de eerste trainers die ‘affectie’ en ‘beloning’ gebruikte als trainingstechniek, een zeer innovatieve techniek tijdens de jaren ’50, terwijl de meeste hondentrainers nog ‘choke’ technieken hanteerden.

Dick herinnerde zich uit zijn jeugd dat je jezelf ‘eigenaar’ van een hond kon noemen wanneer je ’s avonds een kom met eten buiten zette en je hond kort daarop verscheen. De rest van de dag zwierven de honden namelijk rond tussen de boerderijen en in het dorp, waar ze onderlinge relaties onderhielden met de andere honden. Hondengevechten waren onbestaande en er werden nooit kinderen gebeten in zijn dorp.


Gezien onze honden, mede door de huidige wetgeving, steeds meer beperkt worden in hun sociale omgang (een hond dient intussen vrijwel overal aan de leiband gehouden te worden), zijn we in veel gevallen verplicht om socialisatie aan te leren.


Socialisatie is een noodzaak voor het welzijn van je hond.

Een pup die nooit met andere honden heeft gespeeld, zal in latere ontwikkelingsfase dan ook moeilijkheden kunnen ondervinden met andere honden. 

Veel honden zullen zich agressief gedragen naar andere honden gezien ze zich nooit hebben leren beheersen, ze willen tegen iedere hond wild tekeer gaan. Op hun beurt zullen de andere honden op dezelfde wijze reageren. 

Hierdoor krijgen ze vaak het idee dat alle honden een mogelijke bedreiging vormen. Of ze bouwen een onzekerheid op voor het ‘onbekende’, ze weten niet hoe te reageren op bijvoorbeeld die hond aan de overkant van de straat. Dit wordt vaak ondersteund door een gebrek aan zelfvertrouwen van hun baasje. Vandaar de uitspraak van Dick: ‘Your dog will never perform if you can’t get rid of your fear’. In vele gevallen zijn onze socialisatietrainingen dan ook eerder bedoeld voor het baasje...

Wens je meer info over onze socialisatietrainingen te Kruibeke?

Stuur dan een mailtje naar gedragstherapie.hond@gmail.com

Of neem contact op via: https://www.gedragstherapie-hond.be

Peter Dillen


1.229 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


  • Instagram
bottom of page