Gedragsveranderingen van honden ten tijde van quarantaine.
De leefwereld van onze honden is ingrijpend veranderd sinds de coronacrisis.
De laatste tijd ontvang ik veel vragen van mensen die het gedrag van hun hond plotseling zien omslaan; gaande van vernielzucht, voortdurend aandacht vragen, extreme territoruimdrift tot agressie. Eén zaak is duidelijk, veel honden zijn grondig ‘ontregeld’ door de veranderingen in hun leefwereld.
Honden zijn namelijk ‘gewoontedieren’, ze hechten groot belang aan structuur en routine, laat het net dit zijn wat de afgelopen weken grondig overhoop werd gehaald voor iedereen. Plotseling is het volledige gezin thuis en onze honden worden continu ‘getriggerd’ door de activiteiten en gevoelens van de gezinsleden.
Logischerwijze dat onze honden zich verplicht voelen om hierop te reageren, het zijn dan ook niet voor niets ‘sociale wezens’, en hebben nood aan bevestiging over hun plaats en taak binnen het gezin.
Wanneer ze hiervoor niet de nodige aanwijzingen krijgen, ontstaat de onweerstaanbare drang om zelf de nodige initiatieven te gaan nemen maar gezien onzekerheid meestal aan de basis ligt van dit gedrag, geen ideale basis dus om orde op zaken te stellen, gaan ze gedragsstoornissen vertonen zoals vernielzucht, agressie, etc..
Dus bied je hond, zeker in deze tijden, een strak schema aan met wandelingen, voeding, training en rust op vaste tijdstippen. Deze zijn ook goed voor het baasje trouwens.
‘Leer’ hem ook rustig te zijn, niet door hem af te zonderen, maar door hem te belonen wanneer hij rustig is ondanks de aanwezigheid van prikkels.
Het omgekeerde is natuurlijk ook van toepassing, geef hem niet iedere keer aandacht wanneer hij erom vraagt, beloon geen onzekerheid.
Anderzijds is het nu het ideale moment om je hond structuur en opvoeding aan te bieden. Velen van ons hebben nu de tijd en de plaats ter beschikking om huisregels aan te leren: het huis zelf dus.
Tevens de ideale locatie om enkele ‘mentale’ oefeningen met je hond te doen, die hem waarschijnlijk meer tot rust zullen brengen dan extra bijkomende fysieke beweging.
Eerst is het belangrijk dat je zelf bepaalt waar en wanneer deze activiteiten aanvangen en eindigen. Het is dus niet aan de hond om met de koord in de bek op de sofa te springen om je uit te nodigen voor een ‘trekspelletje’, maar jijzelf die de hond uitnodigt om te komen spelen.
Dus hierbij enkele activiteiten om met je hond te doen in tijden van quarantaine:
1. Gehoorzaamheidstraining:
Eén van de meest voorkomende vragen aan een gedragstherapeut is nog steeds; hoe kan ik mijn hond uitlaten zonder dat hij alle kanten opschiet?
Waarom loopt mijn hond niet mooi aan de voet? Wel, dit is heel logisch: de hond is een ’snelvoetig’ loopdier. Gezien hondachtigen de gewoonte hebben om lange afstanden met grote snelheid af te leggen wandelen ze dan ook zelden ‘stapvoets’.
Ze vinden het dan ook oersaai om in gelijke tred te wandelen en het moet hen dus aangeleerd worden, want tenslotte is er niets aangenamer dan een hond uit te laten die perfect afgestemd is op jou en je ritme... zonder hiervoor hoeven te wachten tot hij de leeftijd van 8 jaar bereikt heeft.
Wel, vanaf nu hebben velen van jullie hiervoor de tijd en de perfecte locatie.
Het is namelijk veel makkelijker om eerst te oefenen op locaties waar er minder afleiding is, zoals de woonkamer of de tuin, om vervolgens dit te gaan toepassen in de wijde wereld.
Neem je hond aan de leiband in huis en leer hem te zitten en tot rust te komen (tot hij zelf plat gaat liggen) voor een open deur. Probeer het vervolgens ook zonder leiband.
Leer hem een grens aan, zonder dat er een deur of een hek staat dat hem verhindert om weg te lopen. De wijze van aanvang is namelijk allesbepalend voor het verdere verloop van de wandeling.
Neem je hond vervolgens mee in de tuin aan de leiband, leer hem aan je voet te blijven door een commando naar eigen keuze. Wandel met hem aan de leiband de tuin in. Neemt hij al voorsprong na enkele meters dan wordt de wandeling gestaakt, draai je je om en breng je de hond terug in vertrekpositie. De kans is groot dat je hiermee een half uurtje bezig bent alvorens je enig resultaat boekt, maar dankzij je strak schema ;-) zal je het de volgende dag herhalen op hetzelfde tijdstip en zal de hond bij aanvang weten wat hem te doen staat. Voor de ‘die-hards’ onder ons, herhaal de oefening zonder de leiband.
Vergeet niet hem te belonen wanneer hij het ‘goed’ doet, je ‘aangename’ stem is hiervoor voldoende beloning. Beloning met voedsel kan een belangrijke stimulans bieden bij opvoeding van puppies, maar bij oudere honden mag het niet de ‘basis’ of ‘voorwaarde’ worden voor goed gedrag.
2. Apporteren:
Benodigdheden: een lange lijn, snoepjes en 2 verschillende speeltjes.
Begin met de interesse van je hond op te wekken met het eerste speeltje. Geef de speeltjes verschillende namen en benoem deze ook naar de hond toe. Beweeg het speeltje, benoem het en nodig hem uit om het vast te nemen in zijn bek.
Werp het eerste speeltje weg binnen de afstand van je lange lijn. Wanneer je hond op afstand het speeltje in zijn bek neemt beloon je hem met je stem.
Om te voorkomen dat hij gaat lopen met het speeltje beschik je over je lange lijn waarmee je hem desnoods met een lichte spanning op de lijn laat terugkomen.
Let op: trek je hond niet naar je toe, het is de bedoeling dat hij zijn eerste stappen zelf zet. Wanneer de hond zich vervolgens met het speeltje in de bek voor jou bevindt, hou je een snoepje onder zijn neus waardoor hij het voorwerp zal lossen en voor het snoepje zal kiezen.
Ook hier weerom uitbundig belonen bij het loslaten. Herhaal deze oefening een tiental maal om vervolgens i.p.v. een snoepje het tweede speeltje aan te bieden (benoem het speeltje), waarbij je natuurlijk beloont bij het loslaten van het eerste speeltje.
Uiteindelijk kan je deze oefening eindeloos uitbreiden met verschillende speeltjes door je hond enkel nog te belonen wanneer hij het juiste speeltje brengt.
Dit proces van ‘fast-mapping’ kan vervolgens ook in huis geoefend worden met de meest uiteenlopende voorwerpen, hiervoor gebruik je best geen pantoffels of afstandsbedieningen ;-).
De hond ‘Chaser’, een Border Collie uit South Carolina slaagde erin om 1200 verschillende voorwerpen te herkennen en apporteren dankzij een gemiddelde van 5 uur training per dag.
Hopelijk wordt de quarantaineperiode te kort om tot dit resultaat te komen.
3. Voor de jonge honden:
‘Socialisatie’ is immens belangrijk voor jonge honden. Alleen spijtig dat momenteel de mogelijkheid om je hond kennis te laten maken met andere honden vrijwel onbestaande is. Maar socialisatie is niet enkel het leren aanvaarden van onbekende honden, maar ook van onbekende personen en onbekende voorwerpen.
Met de voorwerpen kunnen we wel aan de slag gaan. Neem een kartonnen doos of plastic zak en vul deze met allerhande materialen; bestek, gereedschap, machineonderdelen...het maakt niet uit wat, zolang het maar kabaal maakt.
Vervolgens wacht je op enige afstand van de hond op een moment dat hij geen oog heeft voor de zak of doos en laat je die vervolgens op de grond vallen met het nodige kabaal tot gevolg. Er zijn 3 mogelijke reacties:
- Vlucht je hond weg, beperk dan zijn vlucht tot op enkele meters met een lange lijn . Ga zelf eerst op inspectie naar het voorwerp om je hond gerust te stellen en nodig hem uit om te komen kijken.
Let op, ook hier is het niet de bedoeling dat je de hond tot aan het voorwerp trekt met de lange lijn, je mag een lichte spanning op de lijn zetten om hem uit te nodigen maar hij moet zijn eerste stappen zelf zetten.
Beloon hem uitbundig wanneer hij uiteindelijk het voorwerp inspecteert.
- Wil je hond zich onmiddelijk bovenop het voorwerp storten, temper hem dan in zijn gedrag via de lange lijn door hem te stoppen alvorens hij het voorwerp bereikt en leer hem het voorwerp rustig te benaderen door zelf het voorbeeld te geven.
- Een derde mogelijkheid is dat je hond rustig maar met zelfvertrouwen het voorwerp benadert en inspecteert. Hiervoor verdient hij enkel lof.
Heb je vragen of commentaren? Ik zie ze graag komen via: gedragstherapie.hond@gmail.com.
Een goede gezondheid, veel dierplezier en sterkte tijdens deze dagen toegewenst!
Comments